Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اکوفارس به نقل از تسنیم، درحالی که معاون اول رئیس جمهور دیروز در جلسه ساماندهی تسهیلات حمایتی برای اقشار آسیب دیده از بیماری کرونا، خبر از تصمیمات مختلف دولت در این زمینه داد که طرح تامین کالای محصولات لبنی خانوارهای آسیب پذیر که با استقبال وزیر صمت برای تعیین تکلیف نهایی به ریاست جمهوری ارسال شده، بعد از قریب به یکسال مورد تصمیم گیری قرار نگرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روز گذشته اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور در جلسه ساماندهی تسهیلات حمایتی برای اقشار آسیب دیده از بیماری کرونا خبر از تصمیم دولت به ارئه تسهیلات ویژه مالیاتی به بنگاه هایی داد که در زمینه حمایت و کمک رسانی به آسیب دیدگان از کرونا مشارکت کنند.

جهانگیری که پیش از این نیز در جلسات مرتبط با مهار تبعات اقتصادی کرونا خبر از حمایت دولت از بنگاه های تولیدی داده بود و دانشگاهیان و بخش خصوصی را به ارائه راهکار و کمک و پیشنهاد به دولت در زمینه های مختلف فراخوانده و میخواند، شاید بهتر باشد که متقابلا از دولت و مقامات ارشد دولتی بخواهد نسبت به این پیشنهادات منفعل نباشند!

دوشنبه هفته گذشته رضا باکری، دبیر انجمن صنایع فرآورده های لبنی دربرنامه ای تلویزیونی خبر از آن داد که علی رغم اینکه صنایع لبنی طی نامه ای به وزیر صمت آمادگی خود را برای حمایت از اقشار مستضعف اعلام داشته اند، اما هنوز خبری از پاسخ دولت نیست.

اگرچه صحبتهای باکری درباره پیشنهادی که به دولت داده شده چندان در رسانه ها بازتاب نیافت اما دبیر انجمن فرآورده های لبنی در یادداشتی که در یکی از روزنامه های اقتصادی کشور منتشر کرده بود توضیحات بیشتری درباره این پیشنهاد ارائه کرد و نوشت: « انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران و صنایع لبنی در راستای مسئولیت اجتماعی خود ، از تابستان سال گذشته این پیشنهاد را به دولت ارائه کرده است که با اختصاص یک سوم از شیرخام دریافتی صنایع لبنی به میزان بیش از 2 میلیون تن برای تامین سه کالای مهم لبنی در سبد خانوار (شیر، ماست و پنیر) با حاشیه سود تنها 3 درصد، نیاز خانوارهای ضعیف به محصولات لبنی را تامین کنند که شرح تامین منابع آن بدون اینکه فشاری بر منابع دولت وارد شود در مکاتبات به سازمانهای مربوطه اعلام شده است. اما علی‌رغم پیگیری های فراوان  متاسفانه هنوز منتج به تصمیم و نتیجه نشده است.»

در ماجرای پیشنهاد انجمن صنایع فرآورده های لبنی به دولت در رابطه با تامین کالای لبنی سبد خانوارهای نیازمند یاری، در تیرماه سال  گذشته این پیشنهاد را به قائم مقام وزیر صنعت داده بود که صنایع لبنی، با اختصاص بیش از یک سوم تولید سالانه شیر کشور به سه قلم کالاهای پرمصرف خانوار (ماست، شیر، پنیر) و توزیع آن در شبکه های توزیع منتخب، تامین کالای لبنی بخش آسیب پذیرجامعه را تضمین کند و در مقابل بتواند کالاهای لبنی خارج از سه قلم اصلی محصولات لبنی را با سود مصوب مشروع در بازار عرضه کند.

گفتنی است صنعت لبنیات از یک سو با کاهش سرانه مصرف به دلیل کاهش قدرت خرید مردم مواجه است و از سوی دیگر با دخالت دولت در قیمت گذاری محصولات لبنی که انگیزه اصلی آن حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه است. با این حال تجربه سالهای گذشته نشان داده است که دخالت دولت در قیمت گذاری نتوانسته منتج به حمایت مصرف لبنیات در سبد خانوارهای کم برخودار شود. 

پیشنهاد صنایع لبنی به این معنی است که دولت از کل شیر تولیدی کشور، یک سوم آن را با هدف دسترسی خانوارهای آسیب پذیر به سه کالای پرمصرف لبنی (شیر،ماست،پنیر) اختصاص خواهد داد و این در مقایسه با یارانه ای که دولت برای شیر و محصولات لبنی در سالهای گذشته پرداخت می کرد افزایش چشمگیری دارد چه اینکه در آن زمان حجم محصولات حداکثر یک-پنجم نیاز کشور بود.

همانطور که از تاریخ نامه پیداست، قریب به یکسال از ارسال این پیشنهاد به وزارت صمت گذشته و بر اساس گزارش هایی که در همین رابطه رحمانی وزیر صمت نیز با استقبال از این پیشنهاد، مراتب را طی نامه ای جهت اخذ تصمیم به حجت الاسلام و المسلمین روحانی داده، اما هنوز پاسخی در این رابطه دریافت نکرده است.

*برای مشاهده نامه نگاری های انجام شده در این ارتباط اینجاکلیک کنید.

      

منبع: اکوفارس

کلیدواژه: فرآورده های لبنی محصولات لبنی صنایع لبنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۴۰۶۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۱۵۸ درصدی میانگین قیمت یک متر خانه در تهران/ گران‌ترین و ارزان‌ترین خانه‌ها در کدام مناطق پایتخت معامله می‌شود؟

به گزارش تابناک اقتصادی؛ کابینه دولت رئیسی در شهریورماه ۱۴۰۰ از مجلس رای اعتماد گرفت و به نوعی می‌توان گفت برنامه‌های اقتصادی دولت از مهرماه به طور رسمی کلید خورد و اجرایی شد. یکی از مهم‌ترین اولویت‌های تیم اقتصادی دولت سیزدهم، رسیدگی به وضعیت افسارگسیخته قیمت‌ها در بازار مسکن بود. رویکردی که با شعار ساخت چهار میلیون مسکن در طول عمر دولت همراه شد تا بتواند کفه عرضه و تقاضای مسکن را تا حدودی متعادل کند؛ اما این روند در اجرا با مشکلات بسیاری همچون عدم همراهی شبکه بانکی برای تامین مالی نهضت ملی مسکن مواجه شد و عملا از هدف گذاری مورد نظر دور شد. در نتیجه به دنبال عدم عرضه مناسب و موثر خانه به بازار و همچنین نقش انتظارات تورمی از چشم انداز شاخص ارزی، منجر به رکوردشکنی قیمت‌ها در بازار مسکن تا به امروز شده است.  

بررسی جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی بانک مرکزی پیرامون تحولات بازار مسکن شهر تهران این وضعیت را تایید می‌کند. به گونه‌ای که میانگین قیمت یک متر خانه در پایتخت از رقم ۳۱ میلیون و ۶۳۱ هزار تومانی در مهرماه ۱۴۰۰ به رقم ۸۱ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان در پایان فروردین ماه ۱۴۰۳ رسیده است؛ به بیان دیگر شاهد جهش ۱۵۸ درصدی میانگین قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران بوده ایم.

اما از سوی دیگر به رغم افزایش قیمت میانگین یک متر مسکن به بالای ۸۱ میلیون تومان، رکود در این بازار مشهود است. به گونه‌ای که در فروردین امسال تعداد معاملات مسکن تهران تنها ۱۵۰۸ مورد بوده است که نسبت به اسفند سال قبل ۷۵.۶ درصد کمتر بوده و نسبت به ماه مشابه سال قبل نیز ۱۴.۲ درصد افت داشته است که نشان از فضای رکودی در دادوستد‌های مسکن پایتخت دارد.

بررسی آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی بیان گر رقبت خریداران به خانه‌های با عمر کمتر از پنج سال است؛ چراکه در فروردین امسال این نوع خانه با سهم ۳۰.۱ درصدی از تعداد کل معاملات و ثبت ۴۵۴ معامله، در صدر قرار داشته اند و در رتبه بعد نیز نقطه مقابل یعنی خانه‌های با بیشترین زمان ساخت یعنی بیش از ۲۰ سال قرار دارند که سهم معاملات این خانه‌های کلنگی با ۳۷۰ معامله، ۲۴.۵ درصد بوده است.  

در این میان، نگاهی به تعداد معاملات مسکن در مناطق ۲۲ گانه تهران نشان می‌دهد در شروع سال جاری، منطقه ۵ با سهم ۱۲.۵ درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قرارداد‌های مبایعه نامه را به خود اختصاص داده است. همچنین مناطق ۱۰، ۴ و ۲ به ترتیب با سهم‌های ۱۰.۷، ۸.۶ و ۸.۲ درصدی در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

گران‌ترین و ارزان‌ترین خانه‌ها در کدام مناطق پایتخت

در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع زیربنر‌ای مسرکونی معامله شده معادل ۱۵۰ میلیون و ۴۲۰ هزار تومان به منطقه یک و کمترین آن با  ۴۲ میلیون و ۳۶۰ هزار تومان به منطقه ۱۸ تعلق داشته است.

  چند نکته مهم از تحولات مسکن در فروردین ۱۴۰۳


همان طور که اشاره شد میانگین قیمت یک متر خانه در تهران به حدود ۸۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است؛ این در حالی است که ۵۹ درصد از خانه‌های معامله شده در آغاز سال جدید، با قیمتی کمتر از این رقم معامله شده است و از سوی دیگر ۵۶.۳ درصد از معاملات نیز به واحد‌های مسکونی با ارزش کمتر از ۶ میلیارد تومان تعلق داشته است که در نوع خود قابل تامل است و در نهایت سهم واحد‌های مسکونی با مساحت کمتر از ۸۰ متر از کل معاملات فروردین ماه، ۵۷.۷ درصد بوده است.

 

دیگر خبرها

  • قیمت محصولات سایپا چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ ارزان‌ترین سواری داخلی چند؟
  • قیمت گوشی سامسونگ، شیائومی و آیفون ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳/ قیمت ارزان‌ترین گوشی هوشمند
  • مزارع چند کشاورز در ۳ روستای پاکدشت در پی سیلاب آسیب دید
  • افزایش ۱۵۸ درصدی میانگین قیمت یک متر خانه در تهران/ گران‌ترین و ارزان‌ترین خانه‌ها در کدام مناطق پایتخت معامله می‌شود؟
  • همکاری علمی دانشگاه آزاد همدان با یک شرکت لبنی
  • سکه و طلا در بازار تهران ارزان تر شد
  • ضرورت احیای هنر نمدمالی در بام ایران برای تبدیل آن به کالای صادرات محور
  • ثبات در بازار مرغ همدان با قیمت ۲۰ درصد ارزان‌تر از سال قبل
  • قیمت خودرو امروز ۱۷ اردیبهشت +جدول
  • دانشمندان به کمک نمک، سوپر باتری ارزان قیمت ساختند